Autonomni sistemi pomoći vozaču proteklih su nekoliko godina prevagnuli u odnosu na tradicionalne proizvođače automobila, ali Vladine (odnosno zakonske) odluke te konkurencija među proizvođačima rezultirat će obiljem takve “self-help” tehnologije koja će vozačima biti pri ruci, u periodu od 5 godina.  U stvari, ovakva se tehnologija počela ugrađivati prije nekoliko godina.
Sama tehnologija ne dozvoljava vozaču čitanje knjiga u vožnji, ali omogućava automatsko kočenje vozila te namjerno mijenjanje putanje vozila kako bi se izbjegao nalet na osobu odnosno drugi objekt. Optimistične prognoze govore o tisućama spašenih tijekom jedne godine, čak do veličine grada San Francisca na području cijele EU.

Ovo sve počinje ličiti na utrku zeca i kornjače. Kompanije kao što su Google i Tesla periodički pokazuju futurističke samovozeće koncepte koji, jasno, privlače mnogo medijske pažnje i ostavljaju vrlo jak utisak. S druge strane tradicionalni proizvođači i dobavljači dijelova u auto industriji implementiraju svoje izume, koji su također namijenjeni smanjenju broja stradalih, ali to se sve odvija daleko od svjetla reflektora, obećavajući da dolazi do promjene mobilnosti u onom smislu kako nam je danas poznata. I sve to do kraja desetljeća.

Kako će sve to izgledati 2020 ? Pa, novi automobili proizvedeni te godine neće bit u stanju odvesti vaše dijete u školi i pokupiti ga na vrijeme. Ali, ako to isto dijete neoprezno istrči na cestu, velika će većina automobila, ako to ne napravi vozač, automatski zakočiti, a ako je već kasno, namjerno skrenuti volan da dijete, ako je ikako moguće, prođe neozljeđeno, Također, vaš vas pick up vjerojatno neće, nakon teškog radnog dana moći sam odvesti na spavanje ali će bit dovoljno pametan da vas, ako zadrijemate, autonomno spasi iz pogibeljne situacije..

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva