Futurološki izvještaj koji je napravljen u Dunlop Tiresu za potrebe njihovog odjela moto sporta donosi vrlo zanimljiv pogled na budućnost automobilskih guma..Pa, idemo vidjeti o čemu se radi…

Vozači budućnosti koji će se natjecati u auto utrkama vjerojatno će imati inteligentne gume koje će se prilagođavati vozaču i stazi, donoseći do sada nezamislivu dinamiku u sve to.. Vozači mogu očekivati da će gume u sebi imati posebne polimerne gelove koji će omogućiti gumi da u toku utrke mijenja oblik i veličinu (!) , u bilo kakvim vremenskim uvjetima na stazi. Kada se guma u toku utrke počne habati (trošiti), vozač će po potrebi moći uključiti mikročavliće u gumi kako bi zadržao grip i ostvario dovoljne vučne sile u zavojima.

Dr. Ian Pearson, autor izvještaja, smatra da će gragen biti ključni materijal u svijetu motosporta, nudeći ogromne mogućnosti za oblikovanje gume. Koliko je to sjajan materijal dovoljno je otići na prvi link u tražilici i u Wikipediji pročitati :

Grafen je dvodimenzionalna ugljikova struktura debljine jednog atoma. Dvojica znanstvenika Andre Geim i Konstantin Novoselov izdvojili su je 2004. godine iz dijela grafita. Za izdvajanje su rabili ljepljivu traku i tako prvi put dobili minijaturne fragmente tog materijala. Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri milijuna slojeva grafena naslaganih jedan na drugi koji su međusobno labavo povezani.Grafen je gotovo potpuno proziran, ali je istodobno i toliko gust da ni najmanji atomi plina ne mogu proći kroz njega. Kao provodnik struje je jednako dobar kao i bakar. Grafen ima kao materijal izuzetno specifična svojstva. To je veliki kristal, koji je vrlo čvrst – sto puta jači od čelika – a može se rastegnuti i do 20%.Grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal. Otkriće se odmah odrazilo na brojna druga područja znanosti, od kvantne fizike do praktične elektronike.Premda je gotovo providan i dobar je električni vodič, grafen je prikladan za izradu providnih ekrana osjetljivih na dodir, svjetlosnih panela i solarnih ćelija. Pomiješan s plastikom, omogućava izrade laganih i superjakih kompozitnih materijala za sljedeću generaciju satelitazrakoplova i automobila.

Ovo je jedna od najboljih stvari koje sam pročitao o gumama i sigurno je da će budućnost biti vrlo zanimljiva….

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva