Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) izrazilo je svoje iznenađenje i ogorčenje vezano uz odluku francuske vlade da automobili s EURO 6 tehnologijom koja počinje biti obavezna od 01.09,2015. neće dobiti kategoriju 1 na naljepnicama kojima se automobili u Francuskoj kategoriziraju u stupnju zagađivanja zraka (vidi sliku).
Svih ovih godina europski su proizvođači automobila bili jedni od vodećih u svijetu, pogotovo u proizvodnji diesel motora, od kojih su neki bili prava remek djela tehnologije, a nakon pojave DPF filtera (koji koštaju maltene kao da su od suhog zlata), količina krutih čestica u ispuhu pala je praktički na nulu.

Od 1992. godine, ispušne EURO norme postaju sve strože i strože. Najnovija je EURO 6. Automobili s tom normom bit će najčišći proizvedeni automobili ikad.

Ipak, čini se da nekim nerazumnim ljudima niti to nije dosta, čak niti u situaciji kada će se od 2016 godine promijeniti način mjerenje potrošnje vozila , koji više neće bit “samo” laboratorijski, nego i praktičan, pod nazivom “RDE” – real driving emission. Ne moramo posebno naglašavati da tu diesel automobili postižu bolje rezultate nego njihovi benzinski “kolege”.

Čini se da nije samo naša administracija zabavljena izmišljanjem gluposti kako bi imala što raditi…

Vaš Darko Bat

 

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva