Puno puta ste čuli da trebate podesiti geometriju kotača (odnosno špur, nagib i zatur), ali niste znali što je to..Pa evo, probali smo što jednostavnije to objasniti :


Špur

Špur (usmjerenost) kotača je njihova zakrenutost prema uzdužnoj osi automobila. U situaciji kada su kotači prednjim dijelom okrenuti prema unutra, usmjerenost je pozitivna, a u suprotnom je negativna. Ovakva usmjerenost služi za kompenzaciju elastokinematskih sila koje u vožnji nastaju pod utjecajem uzdužnih i bočnih sila.
Za one automobile koji imaju zadnji pogon prednji kotači imaju tendenciju razmicanja prednjeg dijela, pa se radi toga automobil namještava na pozitivnu usmjerenost, i prednji se kotači mogu okretati bez treperenja.
Kod velike većine ostalih automobila koji imaju prednji pogon, usmjerenost se namještava negativno jer otači imaju tendenciju približavanja jedan drugom,


Nagib

Bočni je nagib kotača njegov nagib u odnosu na uzdužnu ravninu automobila, a označava se kutem gamma. Pozitivan nagib kotača javlja se u situaciji kad je ravnina gornjeg dijela kotača nakošena prema van, i većina današnjih automobila tako je namještena. Ovakvo podešavanje nagiba poboljšava držanje pravca i smanjuje utjecaj bočnih sila.
S druge strane, negativan je nagib redovita pojava na sportskim automobilima jer dramatično povećava mogućnost vrlo brze vožnje kroz zavoje, dok baš ne briljira kod vožnje na ravnom i samog ubrzavanja automobila jer nije rijedak slučaj da se dosta smanji dodirna površina između gume i ceste.


Zatur

Zatur nije ništa drugo nego kut između osi koja prolazi sredinom amortizera i osi koja prolazi kotačem gledano sa strane.
Sam zatur iznimno je bitan jer omogućava samocentriranje upravljačkog sustava, povećava uzdužnu stabilnost te stvara toliko potreban osjećaj upravljanja (feedback). Kad je zatur pozitivan on omogućava da hvatište sile trenja bude iza upavljačke točke (sjecišta upravljačke osi i podloge) , čime se postiže povratak volana u početni položaj nakon izlaska iz zavoja…

Ako su vam gume nejednako potrošene ili primjetite neke druge simptone u vožnji, obavezno dođite na podešavanje geometrije, naručiti se možete telefonski, ili pošaljite mail

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva