Prestizanje kamiona s prikolicom ili autobusa uskoro će postati vrlo lako i prilično bezopasno. Tim inženjera sa sveučilišta u Portu osmislilo je ‘see through’ sustav, koji omogućava vozaču da vidi cestu ispred velikog vozila iza kojeg je zapeo, i na taj mu način osigura sigurno pretjecanje. Sustav je testiran i na simulatoru, ali i na cesti – i radi.

Velika vozila na vjetrobranskom bi staklu trebala imati instaliranu web kameru, dok bi automobil na svojem staklu imao prozirni LCD ekran. Kad vozač automobila sustigne veliko vozilo, preko Wi-fi veze na svom bi LCD ekranu primao uživo sliku s web kamere kamiona ili autobusa, te bi tako vidio dolazi li mu netko iz suprotnog smjera i je li sigurno za pretjecanje.

Mane? Mali broj autobusa i kamiona na vjetrobranskom staklu ima instaliranu web kameru. Bez neke zakonske odredbe mali broj će ih u budućnosti i imati. Drugi problem je kašnjenje slike za 200 milisekundi. Možda se to ne čini puno, no ako vi i vozač iz suprotnog smjera vozite 90 km/h, na vašem LCD ekranu njegov će vam se automobil učiniti 10 metara daljim nego što uistinu jest. ‘See through’ sustav razvija se još od 2010., no za pravu primjenu na cesti trebat će pričekati još neko vrijeme.

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva