Poštovani kupci, moramo razjasniti neke stvari vezano uz EU naljepnice za gume, koje ste vjerojatno svi već vidjeli. Ako niste, pogledajte onu na perilicama rublja dosta je slična..
Na toj su naljepnici ocijenjena 3 svojstva gume. Naravno, to nije sve. Ni približno .
Kad ista guma dođe u ruke auto novinara da je testiraju, oni u pravilu ispituju 15-ak svojstava, što već daje puno, puno širu odnosno bolju sliku o kvaliteti gume.

Goodyear / Dunlop, odnosno svi renomirani proizvođači guma uravnotežuju oko 50 svojstava gume da bi ona bila zaista dobra.

Evo primjera : da li je npr. Dunlop Sport  Maxx RT / GT guma loša ako ima lošiju ocjenu za potrošnju goriva ili kočenje na mokrom ? Pa naravno da ne, jer se to od gume tog kalibra koja je predviđena za vrlo, vrlo brze automobile i naganjanja po SUHOM i vrućem asfaltu i ne očekuje , a jasno je da onda uopće nema smisla pričati o ekonomičnosti u potrošnji goriva. Također, nitko normalan se po jakom pljusku neće vozit 230 km/h. Ali, hoće kad se cesta osuši. U tome je stvar. Ne samo kod Dunlopa, nego i kod Michelina Pilot Sport 3,  Continentala SportContact 5P, Pireli PZero (bilo koja podverzija) ..da ne nabrajamo dalje…

Što želimo reći ?  Nemojte biti u uvjerenju da je najbolja ona guma koja ima AAA ocjenu. Potpuna istina je daleko od toga…

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva