Prvi model konceptne gume, nazvan prema razvojnoj šifri “BH 03”, revolucionaran je po tome jer spomenuta guma može sama proizvesti električnu energiju. Gumu, koja može pretvoriti svoju deformaciju i vibracije u električnu energiju, osmislili su inženjeri u Goodyearovu centru za inovacije. Ova konceptna guma proizvodi električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnoga sustava prijenosa snage i druge elemente na armaturi. Električnu energiju ostvaruje pomoću dviju vrsta materijala:

  • termoelektrični materijal u električnu energiju pretvara toplinu koju u statičnom stanju zbog apsorpcije svjetlosti/topline u gumi ostvaruje njezina ultracrna tekstura, a u dinamičnom stanju kotrljanje;
  • piezoelektrični materijal vibracije i promjene u tlaku pretvara u električnu energiju.

Navedeni novi materijali čine trodimenzionalnu mrežu koja predstavlja unutarnju strukturu gume. Ta bi struktura mogla nositi masu vozila kad bi se guma probušila, što može biti alternativni pristup tehnologiji RunOnFlat. Osim toga po obodu gume nalazi se širok kanal koji povećava otpornost na akvaplaning i na jedinstven način apsorbira buku.

Kako to sve približno izgleda pogledajte na ovom videu :

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva