Novi koncept gume IntelliGrip znači podršku sustavu upravljanja autonomnim vozilima, a takve bi gume mogle imati ključnu ulogu u izmjeni podataka na koje se u vožnji oslanjaju autonomna vozila. Konceptualna guma namijenjena je za autonomna vozila rane generacije, a mogla bi doprinijeti osiguravanju veće sigurnosti vozača i pješaka.

Goodyear je pri zasnivanju konceptualnih rješenja budućnosti na području guma već usmjeren u vrijeme kad će na cestama zavladati generacija autonomnih vozila. To je dokazao i na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2016., gdje je između ostalih predstavio konceptualnu gumu IntelliGrip. Kako pokazuje ispitivanje Svjetskoga gospodarskog foruma, autonomna vozila mogla bi naime postati stvarnost već u idućih deset godina1.

Konceptualna guma Goodyear IntelliGrip zasnovana je u svrhu davanja podrške nadzornom sustavu autonomnih vozila jer se ona u vožnji oslanjaju na podatke koje dobiju od drugih vozila, vozača, pješaka i pametnih mjesta, stoga bi gume kakva je Goodyear IntelliGrip mogle imati važnu ulogu u izmjeni informacija. Naime, guma IntelliGrip pomoću napredne tehnologije senzora i posebno razvijenoga gaznog sloja sama prepoznaje različite situacije na cesti, između ostaloga stanje kolnika i vremenske prilike. Guma IntelliGrip može samostalno ocijeniti stanje gume i vozila jer je opremljena naprednom tehnologijom koja se temelji na Goodyearovu sustavu praćenja istrošenosti te tlaka u gumama pomoću senzora. Goodyear je razvio posebne algoritme koji u obzir uzimaju promjene u tlaku zraka i tempreraturi u gumi, čime se osigurava bolja ocjena stanja gume i time optimizacija autonomnoga nadzornog sustava vozila.

Osim registriranja stanja gume i kolnika guma IntelliGrip istodobno komunicira sa središnjim računalom vozila, čime doprinosi boljim voznim svojstvima i većoj sigurnosti. Kada guma osjeti mokru ili sklisku voznu površinu, autonomno vozilo sukladno tome prilagodi svoju brzinu. Time se skraćuje zaustavni put, osigurava bolje reagiranje u zavoju, poboljšava stabilnost i pruža podrška sustavu za sprječavanje sudara. Upravo je sprječavanje sudara, kako pokazuje istraživanje J. D. Power 2015. U. S. Tech Choice Study2, za potrošače najvažnije u smislu promjena u automobilskoj industriji.

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva