Goodyear je u zemljama Latinske Amerike predstavio EfficientGrip SUV gumu, prvi puta sa silikom nove generacije – silikom koja je razvijena u suradnji s gigantom PPG Industries, a komercijalnog je naziva”Agilon”. Predstavljanje u ostalim dijelovima svijeta na redu je postupno u 2016.
Više od desetljeća Goodyearovi su inženjeri marljivo surađivali s kemičarima iz PPG-a kako bi ispitali efekt umjetno stvorene silike na performanse guma. Goodyearov je cilj bio smanjenje otpora kotrljanja bez svima znane nuspojave na takvim gumama : lošijeg kočenja na mokrom. Nakon toliko godina, čini se da su uspjeli.
Silika inače služi za jače povezivanje, čak bi mogli reći, zgrušavanje različitih materijala u smjesi gume, a njen pozitivan efekt na otpor kotrljanja poznat je već odavno. Da bi sve to dobro funkcioniralo s kočenjem na mokrom (što nam je svima gotovo najvažnije, zar ne ?), silika nove generacije ima kritičnu ulogu.
Da stvar bude još bolja, ekološki je prihvatljivija nego postojeća jer se puno lakše umješava u smjesu pa uštede u samoj proizvodnji nisu više tako zanemarive.

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva