Kako budući znanstvenici, inženjeri i dizajneri gledaju na budućnost mobilnosti pokušali su dokučiti u Goodyearu…pa, evo rezultata :

Kako navode tvrtka Goodyear Dunlop Tires Europe (GDTE) i neprofitna međunarodna organizacija za mlade ThinkYoung, više od polovice europskih predstavnika Y generacije (49%) uvjereno je da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije i transportnoga sustava u 2025. godini morala biti vozila s učinkovitom potrošnjom goriva. Na drugom se mjestu našla reciklaža upotrijebljenih dijelova (29%), a na trećem ulaganje u sustav javnoga prijevoza (27%). Y generacija u Europi očekuje znatna poboljšanja transportnoga sustava, ali ne na račun ograničavanja slobode izbora prijevoznih sredstava i kretanja. Čak 85% mladih naime vjeruje da će u idućih deset godina imati vlastiti automobil.

milenijska 1

Održivi razvoj žele postići i pomoću zakonskih propisa
Održivi razvoj i želja za učinkovitijom potrošnjom goriva u sljedećih deset godina za Y generaciju su toliko važni da su čak izrazili želju za provođenjem nekih propisa koji bi se pobrinuli za ekološki prihvatljiviju budućnost u 2025. godini. Najbitnijima smatraju europske propise o dopuštenim emisijama CO2 (44,6%), poticanje učinkovite potrošnje goriva (35,7%) i poticanje uporabe javnoga prijevoza (32,2%). Kako je istaknuo Jean Pierre Jeusette, generalni direktor Goodyearova inovacijskog središta u Luksemburgu, mladi su sve svjesniji svojega utjecaja na okoliš pa stoga zahtijevaju proizvode i usluge koji omogućuju pomak u smjeru održive mobilnosti: »Što smo bliže 2025. godini, ekološki pritisci se povećavaju i mladi će od automobilske i gumarske industrije očekivati da budu vodeće u traženju rješenja što se tiče emisijskih izazova.«
Spomenuto je istraživanje u Goodyearu provedeno radi boljega razumijevanja mladih i njihova pogleda na mobilnost u budućnosti te učinkovitijeg zadovoljavanja njihovih očekivanja.

milenijska 2

Europska Y generacija o budućoj mobilnosti

– 49% smatra da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije do 2025. godine morala biti vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva.
– 29% smatra da bi automobilska industrija za održivu budućnost morala reciklirati upotrijebljene dijelove.
– 27% je uvjereno da su potrebne investicije u sustav javnoga prijevoza.
– 22,3% misli da bi za održivi razvoj bila potrebna uporaba filtara za emisiju CO2.
– 44,6% najvažnijom zakonskom regulacijom na tom području smatra europske propise o dopuštenim emisijama CO2.
– 35,7% je uvjereno da su potrebni poticaji za uporabu vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva.
– 34,2% misli da su nam potrebni poticaji za uporabu javnoga prijevoza.
– 27,9% uvelo bi standarde za gorivo.
– 14,2% uvelo bi poticaje za smanjenje buke u prometu.
– 85% mladih vjeruje da će u sljedećih deset godina biti vlasnici svog automobila.

milenijska 3

U sklopu istraživanja ispitano je 3.000 mladih, u dobi 18-30 godina.

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva