Dobrih savjeta za vožnju nikad dosta, pa smo vam mi u Batu pripremili buket dobrih savjeta…

Pobrinite se za odgovarajuće gume

Neki se vozači i zimi odlučuju za vožnju na ljetnim gumama i imaju lance za snijeg u prtljažniku, a pritom obično više razmišljaju o troškovima nego o svojoj sigurnosti. Zaboravljaju naime činjenicu da su ljetne gume neprimjerene za uvjete kada temperature padnu ispod 7 °C. Ljetne gume na hladnoj, zasnježenoj ili zaleđenoj površini ne omogućuju tako učinkovito prianjanje kao zimske. Mješavina gaznog sloja ljetne gume prilagođena je naime višim temperaturama i upravo zbog drukčije gumene mješavine ljetne gume nisu primjerene za hladne zimske temperature. Međutim, kvalitetna zimska guma zbog mekših i elastičnijih mješavina i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i zadržava prianjanje te tako zahvaljujući obliku dezena gaznog sloja u zimskim uvjetima omogućuje dobro prianjanje i lakše ovladavanje vozilom.  Zimske gume nisu dakle važne samo za sigurniju vožnju u snijegu, nego su izuzetno važne i za sigurnu vožnju na niskim, zimskim temperaturama.

Briga za pravu zimsku obuću vozila ne završava izborom odgovarajućih guma. Veća sigurnost za vrijeme vožnje ostvaruje se pravilnim održavanjem guma tako da, ako se i ne odlučimo za kupnju novih, već prije zimske sezone moramo se pobrinuti za njihovu besprijekornost.

Pregledajte gazni sloj guma. Barem jednom mjesečno, obavezno prije početka nove zimske sezone, pregledajte gume.  Morate paziti na ove znakove:

– Istrošenost gaznog sloja: dubinu gaznog sloja možete provjeriti mjerilom dubine profila: za zimske je gume u Hrvatskoj zakonom definirana minimalna dubina profila od 4 mm. Mjerenja izvršite na unutarnjem i vanjskom rubu gaznog sloja.
– Neravnomjerna istrošenost guma: gume se tijekom uporabe habaju, međutim morate paziti na prekomjerno ili neravnomjerno habanje guma. Ako primijetite da su gume istrošene na oba ruba, možda ih treba napuhati na odgovarajući tlak ili provjeriti da li puštaju, ako se gazni sloj na sredini troši brže nego na rubovima, to može biti znak prenapuhanih guma i slično. Kod nepravilnog habanja preporučuje se posavjetovati se sa stručnjakom, možda treba popraviti geometriju podvozja.
– Oštećenja, posjekotine u gumi: ako primijetite bilo koja oštećenja (posjekotine, ispupčenja…) ili sve što je neuobičajeno za gume, posavjetujte se s vulkanizerom. On će gumu stručno pregledati i savjetovati što treba napraviti.

Redovito provjeravajte tlak u gumama

Tlak u gumama utječe na upravljivost automobila, kočenje i iskoristivost goriva, a ujedno se nepravilno napuhana guma brže i neravnomjerno troši. Barem jedanput na mjesec provjerite i po potrebi prilagodite tlak u gumama, a podatak o preporučenoj vrijednosti tlaka zraka za vaše vozilo potražite u priručniku za vlasnika vozila.

Pobrinite se za redovito prebacivanje guma

Prebacivanje guma naprijed-nazad doprinosi njihovom ravnomjernijem habanju, čime možete produžiti životni vijek guma, a i osigurati uravnoteženiju upravljivost i prianjanje vozila. Gume bi trebalo rotirati približno svakih  10.000-11.000 kilometara.

Za sigurnu vožnju važno je i redovito održavanje vozila. Zimi je na primjer osobito važno redovito provjeravati stanje kočnica, svjetala i zimske opreme. Osim guma, kočnica, upravljačkog mehanizma i svjetala ima još puno drugih uređaja koje treba povremeno, a prije zime i pravodobno i pažljivo provjeriti, na primjer akumulator, rashladni sustav, sustav za dovod zraka u vozilo itd. Provjerimo i brisače, količinu tekućine za čišćenje vjetrobranskoga stakla i slično.

Osim svih navedenih savjeta nemojte naravno zaboraviti voziti oprezno i prilagođeno uvjetima na cesti. Tako će vožnja na odgovarajućim gumama, uz odgovorno održavanje vozila i pravu mjeru opreza vožnja biti užitak i u hladnijim mjesecima te u prvom redu sigurnija.

Nadamo se da vam je bar malo lakše…

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva