Priopćenje Dunlop Tiresa povodom njihovog novog koncepta gume :

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi jedan od vodećih svjetskih proizvođača visokoizdržljivih i vrhunskih guma Dunlop predstavio je koncept pametne gume koja komunicira s automobilom. Naime, u gumu je ugrađen poseban bezbaterijski čip koji pomoću napredne tehnologije omogućava prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči.

Spomenuti sustav[1] obavještava računalo u vozilu o identifikacijskim podacima, tlaku i temperaturi gume, te je središnji računalni sustav, na osnovu dobivenih podataka, sposoban automatski poboljšati algoritme uzdužnoga i bočnoga upravljanja, što se očituje u boljim voznim značajkama. Napredna tehnologija također osigurava kraći put kočenja pomoću ABS-kočnica, bolje reagiranje u zavojima, bolje držanje smjera u vožnji ravno naprijed i veću stabilnost koju pomoću dodatnih podataka osigurava elektronički sustav za nadzor stabilnosti (ESC). Prednost je spomenutoga sustava i to što je čip ugrađen u gumu, a ne u naplatak, što znači da se naplatak prilikom zamjene gume ne može oštetiti.

Kako je istaknuo Marc Engel, viši inženjer u Goodyearu, karakteristike gume mogu se značajno promijeniti stoga, podaci o tipu gume, tlaku i njezinoj temperaturi imaju važnu ulogu. “Ako vozilo poznaje navedene dinamične značajke, njegovi nadzorni sustavi mogu ih uvažiti i tako omogućiti njegovu veću opću izdržljivost.” Predstavljena tehnologija trenutačno je u fazi testiranja za uporabu na tržištu, a točno vrijeme lansiranja zasad nije poznato.

Vaš Darko Bat[1] Dunlop je razvio sustav u suradnji s poduzećem Huf, vodećim proizvođačem mehaničkih i električnih/elektroničkih blokirnih sustava, sustava za nadzor tlaka u gumama i sustava daljinskog upravljanja za automobilsku industriju širom svijeta.

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva