Ako ćete slijediti naše savjete, lako…

1. Pripremite svoj automobil za zimu

U hladnjak motora dodajte dovoljnu količinu sredstva protiv zamrzavanja. Tako će vaš automobil biti zaštićen od zamrzavanja i korozije. Provjerite je li vaš akumulator još primjeren za pokretanje motora po hladnoj zimi. Provjerite kočnice Ako kočnice ne rade dobro, automobil se pri zaustavljanju može zanositi u jednu stranu. Opskrbite se nužnim potrepštinama. Baterijska svjetiljka, deka, pijesak ili sol i strugalica za led obavezni su. Provjerite uređaje za grijanje i odmrzavanje. Vama će biti ugodnije, a stakla neće biti zaleđena i orošena. Zamijenite ulje. Uljem za zimu lakše ćete pokrenuti motor. Upotrijebite primjerenu tekućinu za čišćenje stakala. Ako budete imali odgovarajuće brisače, vaša vjetrobranska stakla bit će sve vrijeme čista.

2. Zadržite prianjanje

Prije zavoja prilagodite brzinu situaciji na cesti da biste izbjegli preupravljivost ili podupravljivost. Morate izbjegavati nagle pokrete jer time smanjujete opasnost od proklizavanja. Ravnomjerno pritišćite kočnicu. Ne pritišćite kočnicu više puta zaredom, kao da “pumpate”. Ako vaš auto ima kočnice ABS, zaustavit ćete se bez proklizavanja.

3. Mislite unaprijed

Za dolazak na cilj odvojite dovoljno vremena. Udvostručite sigurnosnu udaljenost. Malo dodatnog prostora između vas i vozila ispred vas omogućit će vam sigurno zaustavljanje. Neka vaš auto bude čist. Redovitim ispiranjem čistom vodom smanjit ćete koroziju koju uzrokuju kemikalije, sol i pijesak koji se upotrebljavaju za odmrzavanje cesta. Osobito pazite na mostovima i nadvožnjacima. Na tim je mjestima veća mogućnost poledice, zato prilagodite brzinu vožnje. Vidite i budite vidljivi. Pobrinite se za vidljivost i redovito čistite svjetla i vjetrobranska stakla. Morate znati kako postupati kako ako ostanete u snijegu ili na ledu. Nikad ne ostavljajte kotače da se vrte u prazno Odstranite snijeg oko guma i lagano zaljuljajte auto naprijed i natrag.

4. Zadržite sigurnosnu udaljenost.

Kako postupati kod podupravljivosti: Automobil ne skreće kako biste željeli jer su prednje gume izgubile prianjanje. Ne povećavajte kut upravljanja i ne pritišćite kočnice, tako bi bilo još gore. Umjesto toga maknite nogu s papučice za gas i ne kočite. Masa automobila prenijet će se naprijed. Oprezno smanjujte kut upravljanja. Morate biti sposobni nježno usmjeriti svoj automobil u željeni smjer. Kako postupati kod preupravljivosti: Učinite sljedeće i pazite na to kako vozilo reagira: blago povećajte brzinu. Masa automobila prenijet će se na stražnje kotače. Pritom usmjerite upravljač u smjeru u koji klizi stražnji dio auta. Gledajte prema smjeru u koji želite da ide vaš auto. Tako ćete biti spremni za poravnanje smjera čim vozilo počne reagirati na vaše popravke.

5. Nemojte zaboraviti da je pogon na sva četiri kotača zapravo samo usavršen pogon na dva kotača.

Preko prijenosnika snage torzijski učinak prenosi se doduše na sve četiri gume, ali samo dvije imaju punu korist od prijenosa snage od motora. S vozilom s pogonom na četiri kotača na snježnoj ili zaleđenoj cesti nećete se zaustaviti puno brže nego s vozilom s pogonom na dva kotača.

6. Kad se zimi uputite na terensku vožnju, razmislite kakvi vas uvjeti na cesti čekaju.

Debeo sloj prašine može skrivati rupe, kamenje, debla i komade leda. Kroz rani snijeg obično se puno lakše probiti nego kroz snijeg koji se nakon obilnih snježnih padalina gomilao cijelu zimu. U mekom snijegu ima tvrdih slojeva koji mogu prouzročiti poteškoće.

7. Na terenskoj vožnji budite svjesni opasnosti koju znači snijeg koji se nakupi ispod vašeg vozila s pogonom na četiri kotača.

Može vam smrznuti motor čak i ako je upaljen. Ako ga budete udarali, možete oštetiti auto. Češće očistite područje motora te pazite na temperaturu ulja i drugih važnih tekućina. Pazite na komade leda ili tvrdoga snijega ispod vozila jer mogu spriječiti kočenje. Kad vozite preko plitke vode, pazite na led i smrzavanje kočnica. Neka motor sve vrijeme radi.

8. Svoje vozilo s pogonom na četiri kotača dobro pripremite na zimu!

Provjerite sredstvo protiv smrzavanja – isplahnite rezervoar i ponovno ga napunite. Pregledajte cijevi i po potrebi ih zamijenite. Zamijenite sve remene koji su popucali ili istrošeni. Ulje zamijenite zimskim. Provjerite ulje u mjenjaču i druge tekućine. Obrišite svu nakupljenu vlagu. Može se smrznuti i izazvati poteškoće. Provjerite tlak zraka u gumama (uključujući rezervu!) Provjerite sredstvo za čišćenje stakala. Provjerite ispušni sustav: ima li možda koju rupu ili pušta – ispušni plinovi dvostruko su opasni kada su prozori dobro zatvoreni!

9. Pripremite si potpun izbor nužne opreme, osobito ako idete na terensku vožnju.

Opremu spremite u kompaktnu torbu ili kovčeg. Dodajte još i: cestovne signalne rakete, vunenu deku, kablove za akumulator, hranu, manje kuhalo, juhu u vrećici, lonac za kuhanje i pribor za jelo, debele čarape, kapu, rukavice, lijekove, lance za snijeg, lopatu za snijeg, svijeću, upaljač i šibice, svjetiljku i radio s dobrim baterijama i nešto za čitanje ako budete morali dugo čekati. Ne zaboravite lijekove i nužne osobne potrepštine.

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva