1. Pripremite svoj automobil za zimu

U hladnjak motora dodajte dovoljnu količinu sredstva protiv smrzavanja. Tako će vaš automobil biti zaštićen od smrzavanja i korozije. Provjerite je li vaš akumulator još osposobljen za pokretanje motora u hladnoj zimi. Provjerite kočnice. Ako kočnice ne rade dobro, automobil se pri ustavljanju može zanositi u jednu stranu. Opskrbite se nužnim potrepštinama. Obavezni su baterijska svjetiljka, deka, pijesak ili sol i strugalica za led. Provjerite uređaje za grijanje i odmrzavanje. Vama će biti ugodnije, a stakla u automobilu neće biti zaleđena i orošena. Zamijenite ulje. Uljem za zimu lakše ćete pokrenuti motor. Upotrijebite odgovarajuću tekućinu za čišćenje stakala. Ako budete imali i odgovarajuće brisače, tako će vaša stakla sve vrijeme biti čista.

2. Naučite spretnosti za vožnju zimi.

Za dolazak na cilj odvojite nešto više vremena. Vozite na dvostrukoj sigurnosnoj udaljenosti. Dodatna udaljenost između vas i vozila ispred vas dat će vam dovoljno vremena da se sigurno zaustavite. Neka vam automobil bude čist. Redovitim ispiranjem čistom vodom smanjit ćete koroziju koju uzrokuju kemikalije, sol i pijesak koji se upotrebljavaju za odstranjivanje leda na cestama.  Osobito pazite na mostove i nadvožnjake. Na tim se mjestima često pojavljuje led, zato odgovarajuće prilagodite brzinu vožnje. Gledajte uokolo i potrudite se da i vi budete vidljivi. Pobrinite se za vidljivost i redovito čistite svjetla i stakla. Morate znati kako postupiti ako ostanete zarobljeni na snijegu ili ledu. Neka vam se kotači ne vrte na mjestu. Odstranite snijeg oko guma i blago zaljuljajte automobil naprijed i natrag. Naučite kako postupati kod preupravljivosti ili podupravljivosti (za više informacija pročitajte naše Savjete za vožnju zimi).

3. Na prijelazu iz jednog godišnjeg doba u drugo, osobito ujesen i na proljeće, pripremite se na obilne kiše.

Ovdje možete pročitati Savjete za vožnju po kiši. Ima puno stvari kojih morate biti svjesni, npr.: Akvaplaning i kako ga izbjeći. Kad su mokre ceste najopasnije i što učiniti ako vozilo zanosi. Važnost smanjenja brzine. Kako očuvati pravu udaljenost od drugih vozila i zadržati prianjanje.

4. Pripremite si što je moguće potpuniji izbor nužne opreme, osobito ako zimi putujete u udaljene krajeve.

Budite spremni ako ostanete negdje na cesti. Opremu spremite u kompaktnu torbu ili kovčeg. Dodajte još: cestovne signalne rakete, vunenu deku, kablove za prebacivanje struje, užinu, manje kuhalo, juhu u vrećici, lonac za kuhanje i pribor za jelo, debele čarape, kapu, rukavice, lance za snijeg, lopatu za snijeg, svijeću, upaljač i šibice, svjetiljku i radio s dobrim baterijama, nešto za čitanje ako budete dugo čekali. Nemojte zaboraviti lijekove i nužne osobne stvari. Uvijek imajte kompletan pribor za prvu pomoć. Neka vaš mobitel ima dobru bateriju.

5. Unaprijed se dobro pripremite da ćete se nositi sa svim zahtjevima pojedinih godišnjih doba.

Vozilo i gume morate unaprijed dobro pripremiti na zimu, ali i druga godišnja doba zahtijevaju svoje. Magla, obilne kiše, snijeg i led, blještanje i vrućina zahtijevaju prilagođavanje i održavanje. Za više informacija pogledajte savjete za vožnju zimi i Održavanje guma. Posavjetujte se i sa svojim prodavačem guma Goodyear.

6. Kako voziti u magli

Najbolje je da u magli uopće ne vozite, ako ipak morate, pridržavajte se sljedećega: –Usporite. Ako vidite prednja ili stražnja svjetla, vozite još sporije. Vozač možda vozi po sredini autoceste, možda stoji ili se vrlo sporo kreće. Vozite s kratkim svjetlima ili upalite maglenke. Ne “pretječite” svjetlost svojih farova. Ostanite u granicama vidljivosti. Možda ćete se morati iznenada zaustaviti. Ako je magla pregusta, radije se maknite s ceste i zaustavite se. Ne vozite 10 ili 15 km/h. – Pokazivače smjera uključite puno prije nego što skrenete i kad se približavate znaku stop, brzo počnite kočiti da druge vozače upozorite na to.

7. Kako postupati ako puše snažan vjetar

Kada vozite po jakom vjetru, pridržavajte se sljedećega: Posebno moraju paziti vozači teretnih vozila, rekreacijskih vozila, autodomova i vozači koji iza vozila vuku prikolicu. Smanjite brzinu i pažljivo poravnajte smjer kada skrenete iz zaštićenoga na otvoreno područje. Smanjite brzinu kad vam ususret dođe veliko vozilo, npr. teretnjak ili autobus. Jaku kišu ili tuču ali često prate i snažni vjetrovi. Morate dobro paziti na mokra i skliska područja i pripremiti se na takve situacije.

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva