Kod promjene ljetnih guma novim zimskima, vozači bi trebali biti svjesni da će se “osobnost” automobila i handling ipak malo promijeniti u odnosu na dotadašnje gume na vozilu.. Iako zimske gume isporučuju neusporedivo bolju trakciju na snijegu i ledu nego ljetne gume, dodatan oprez ipak neće biti suvišan, pogotovo u prvih nekoliko stotina kilometara.

Prije svega, zimske gume imaju dublji profil i otvoreniji dezen profila nego ljetne gume. I dok dublji dezen itekako pomaže na snijegu, često puta on također odmaže u handlingu, jer, jednostavno gledano, guma je dosta mekša i “podatnija” za uvijanje kroz brze prolaske zavojima. Odjednom, vozač više nema takav osjećaj na volanu kao prije.

Također, vrlo velika mekoća smjese zimske gume omogućava da ona ostane “savitljiva” i obavlja svoj posao na snijegu..Ne manje bitna je činjenica da mnogi ljudi na vozilo stavljaju zimske gume manjeg indeksa brzine nego što je to slučaj s ljetnim gumama. Jasno, to je razumljivo jer će se malo tko voziti maksimalnom brzinom u zimskm uvjetima. Ipak , u tom se slučaju indeks brzine naveden na zimskoj gumi ni u kojem slučaju ne smije prijeći. Ako se pak zaigrate i vozite prebrzo, u težem će vam slučaju guma eksplodirati (a vi završiti na stranicama crne kronike), a u lakšem gumu ćete jednostavno “skuhati” i onda će (iako izgleda isto kao prije) izgubiti dobar dio svojstava koje je imala…

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva