Michelin je na Auto sajmu u Detroitu predstavio novi model gume , Premier A/S (cjelogodišnja) koja u sebi sadržava novu tehnologiju pod imenom “EverGrip”.

Pa, u čemu je štos ?

Normalna guma trošenjem gubi sposobnost istiskivanja vode radi sve plićih i plićih utora, te posljedično tome, sigurnost putnika sve je manja i manja. Da bi doskočio tom problemu, Michelinovi su inženjeri malo unaprijedili smjesu gume na taj način, da kako se guma vremenom troši, na površinu izlaze novi kanali da sposobnost istiskivanja vode ne bi bila smanjena. Sam Michelin toliko je siguran u ovo da jamči životni vijek gume 100.000 km.

Ovim putem moramo reći kako je to zaista dobra inovacija u gumi, iako, sama ideja je nešto starija…vratimo se nazad u cca. 2009. godinu kad je Goodyear izbacio OptiGrip, gumu koja je imala izvanredne rezultate na kiši jer se trošenjem gume mijenjao oblik lamela koje su bile obrnuto trapezoidnog oblika pa je kanala za odvodnju bio sve širi i širi.. Također, ne smijemo zaboraviti početak prošlog desetljeća (negdje 2000. godinu) kad je Bridgestone prvi izbacio ljetnu Potenzu RE 720 kojoj  je “novi” sloj izlazio s otprilike prevaljenih 20.000 km (tu je samo bio u pitanju novi, oblikom nepromijenjeni sloj..)..

U svakom slučaju zanimljivo, barem za Amerikance, jer se ovaj model gume ne očekuje u Europi…

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva