Puno ljudi kod zamjene modela guma bilo kojeg proizvođača (npr UG 8 u UG 9, Alpin 4 u Alpin 5) misli da je tu samo malo promijenjen gazni sloj da bi se raja zabavljala je, eto, novi model gume je tu. U stvari, kad se zagrebe ispod površine, situacija je sasvim drugačija…

Proizvodnja nove zimske gume s vrhunskom izdržljivošću izazov je za više od 600 inženjera koji sudjeluju u razvoju i testiranju novog proizvoda.

Razvoj vrhunske zimske gume koja omogućava izdržljivost na novoj razini izazov je za injženjere koji na razvoj nove gume, kao što je Goodyearova Ultra Grip 9, potroše do tri godine. Upravo je toliko vremena potrebno da se slože svi dijelovi velike slagalice što ih zahtijeva razvoj vrhunskoga proizvoda koji, osim općevažećih zakonskih zahtjeva zadovoljava i standarde proizvođača, koji su u Goodyearu među najvišima u industrijskoj branši.

zimska 1

Razvoj vrhunske zimske gume koja omogućava izdržljivost na novoj razini izazov je za inženjere koji na razvoj nove gume, kao što je Goodyearova Ultra Grip 9, potroše do tri godine. Upravo je toliko vremena potrebno da se slože svi dijelovi velike slagalice što ih zahtijeva razvoj vrhunskoga proizvoda koji, osim općevažećih zakonskih zahtjeva zadovoljava i standarde proizvođača, koji su u Goodyearu među najvišima u industrijskoj branši.

Razvojni proces gume u kompaniji Goodyear započinje zajedničkim sastankom više od 15 odjela koji novom proizvodu doprinose svaki svoje stručno znanje i iskustvo. Uključeni su stručnjaci za dezene, mješavine, materijale, proizvodnju, kemiju, fiziku i marketing. Tad se na temelju informacija prikupljenih na terenu definiraju potrebe potrošača i potrebe koje će guma morati zadovoljavati tijekom kotrljanja po cesti te se u projektnom studiju zamisli osnovna konstrukcija nove gume. Zatim se prema osnovnoj konstrukciji u različitim tehničkim odjelima počnu razvijati, testirati, ponovno razvijati i ponovno testirati novi proizvodi dok se ne zadovolje svi zahtijevani standardi.

zimska 2zimska 3

Spomenuti razvojni proces prošla je i guma UltraGrip 9 – s razvojem ovog novog modela Goodyear je krenuo još 2012. godine dok je guma javnosti predstavljena ove godine. U procesu nastajanja prošla je kroz ruke 600-njak inženjera i stručnjaka za gume te je napravljeno je oko 3000 njezinih prototipova. Guma je prošla sedam serija zimskih testova te je ukupno testirana više od 600 puta da bi se dobro provjerilo da Goodyear na tržište šalje kvalitetnu zimsku gumu koja čak nadmašuje njegove vlastite standarde.

Vaš Darko Bat

 

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva