Istraživači iz Emission Analytics, istraživačkog centra koji se bavi svim vrstama emisija koju proizvode automobili ustanovili su da naljepnice na gumama ni približno u nekim segmentima ne iskazuju punu činjeničnu istinu, vezanu uz potrošnju goriva.

Preliminarni su testovi pokazali da na konstantnim, malim brzinama gume s lošom ocjenom za iskoristivost goriva u stvari imaju istu efikasnost kao i odlično ocjenjene gume. Nije bilo razlike u rezultatima između guma ocjenjenih sa F i B.. To znači da čovjek koji kupi odlično ocjenjenu gumu što se toga tiče, u normalnoj, gradskoj vožnji, praktički neće osjetiti razliku. Drukčije rečeno, njegov novčanik neće osjetiti razliku jer neće ništa uštedjeti.
Dokazujući da odnos otpora kotrljanja i uštede goriva nije linearan, sama kupovina takvih guma s A ocjenom postaje vrlo upitna za nekog tko se većinom vozi po gradu.
Razlika, u odnosima kako nam obećavaju proizvođači, vidljiva je i značajna samo kod puno brze vožnje autocestama. Ali, tko se realno toliko vremena vozi na taj način ?

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva