Njemačka je odlučila stat na kraj zimskim gumama koje to u stvari nisu. Od 2018. godine sve zimske gume koje će se naći u prodaji morat će imati oznaku 3PMFS (pahuljica snijega u planinskom trokutu), inače se moći prodavati kao zimska. Ovo će vrijediti za sve kategorije vozila, bez iznimke. Prijelazni period za vozila koja već imaju na sebi gume koje imaju samo M+S oznaku vrijedit će do 2024. godine.

Da podsjetimo, sama oznaka M+S ne znači u stvari ništa i ne predstavlja “pravu”  zimsku gumu jer je proizvođač gume dodjeljuje sam sebi, u uvjetima kad je takva guma na snijegu bolja od ljetne. Kvaka 22 : nije propisao u kakvim uvjetima niti koliko mora biti bolja da bi se dobila ta M+S oznaka. Karikaturalno, dovoljno je da druga guma bude na snijegu bolja od prve za 1%, i eto razloga da se na gumu “nakelji” M+S oznaka.
S druge strane, da bi se na boku gume kočoperio simbol pahuljice u planini treba ispuniti malo više toga, a kome se da čitati dokument od 24 stranice, sve je u EU direktivi 661/2009.

Eh, kad bi tako bilo kod nas…

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva