U prvom kvartalu 2016. godine Nokian će predstaviti još jedan novi model guma namijenjen nižoj / srednjoj klasi vozila. Za razliku od modela eLine2 gdje je naglasak na ekološkim svojstvima gume, ovdje će puno veći fokus biti na ponašanju gume na mokrom (konačno ! ). Zanimljivo, guma će u sebi sadržavati “Venturijeve kanale” kako bi disperzija vode bila što bolja, a u smjesu gume dodana je esencija ulja bora kako bi joj se produžila trajnost.
Primarno ova je guma rađena za klimu srednje Europe koja uključuje gomilu kiše na jesen i proljeće. Po svemu sudeći, ovaj bi Nokian jako dobro trebao ploviti u tim uvjetima.
Bit će raspoloživa u veličinama 13-16 cola, indeksom brzine T ili H.

Govoreći o glavnim svojstvima gume moramo još jednom spomenuti “Venturijeve kanale” , koji smješteni između gaznog dijela i bočnice ubrzavaju odvodnju vode. Asimetričan gazni sloj također smanjuje mogućnost pojave aquaplaninga. Iznimno glatki središnji kanali ubrzavaju odvodnju preostale vode.
Otpor kotrljanja i trošenja također je potpao pod blagotvoran utjecaj tehnologije. Hemisferična, oblikom slična loptici za golf, udubljenja u koja se “sakrivaju” rebra gume , tehnološki nazvana “Silent Groove Design” , smanjuju otpor zraka i blagotvorno djeluju na potrošnju vozila. Dizajn vanjskih strana rebara gume također smanjuje otpor kotrljanja i buku u vožnji. Njihovo uvlačenje (što smo prije spomenuli) smanjuje zvučne valove koji se u bržoj vožnji manifestiraju kao neugodno zujanje.

Komponenta silike u smjesi kombinacija je sigurnosnih i ekoloških efekata. Ulje bora u ovoj gumi ima funkciju poboljšati ponašanje silike na kiši te smanjiti trenje koje nastaje međumolekularnim gibanjem. Rezultat svega je guma koja se lako kotrlja, troši manje goriva i minimizira svoj štetan utjecaj na okoliš.

Indikatori na gumama : Nokian ne bi bio Nokian kad na gumu ne bi ubacio još koji indikator..uz njihov Driving Safety Indicator (DSI) koji pokazuje preostalu dubinu profila,  tu je sada i aquaplaning indikator u obliku vodene kapljice. Isti nestane kad se dubina profila smanji na ispod 4 mm i kad bi (zbog povećane opasnosti od aquaplaninga) bilo pametno promijeniti gume.

Naravno, čim ovaj model bude raspoloži bit će i u našem web shopu za narudžbu.

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva