Gume za vozila, kao što i sami znate, postaju sve složenije. Korak naprijed napravio je Pirelli svojom “cyber” gumom. Mislimo da ova guma potpuno opravdava svoj naziv. Zašto ?
Mali senzor veličine cm2 elektroničko je srce ove gume. Ovaj senzor pomaže gumi da “čita” cestu te služi međusobnoj interakciji gume i vozila na način da bežično šalje podatke u centralu vozila te u odgovarajuću elektroniku vozila, u, naravno, realnom vremenu. Također, interpretira količinu raspoloživog gripa, analizirajući stanje na cesti u rasponu od suhog / mokrog / zaleđenog / pokrivenog snijegom te vrstu / stanje cestovne podloge.

I kao da sve to nije dosta, ovaj senzor mjeri horizontalne, vertikalne i bočne sile koje djeluju na gumu kalkulirajući kolika je npr. brzina preostala kada će guma podleći aquaplaningu, ili koliko je još sigurnosne rezerve u gumi prije nego što počne proklizavati. Kao šlag na kraju, vozač će sve ove informacije dobivati na ekran u kabini (!). Ostale informacije koje senzor skuplja su gazna površina gume, temperatura gume, tlak te broj okretaja kotača….

Nemam što drugo reći nego : ludilo 🙂

Vaš Darko Bat

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva