Temperature polako, ali sigurno , iz dana u dan padaju…kad izađete van, primjećujete izmaglicu kod disanja, stakla su izvana mokra, odjednom se i magle iznutra…najbolje što možete učiniti je primjeniti proaktivni pristup vozilu te prekontrolirati neke stvari da se poslije ne bi bespotrebno čudili. Stvari koje trebate provjeriti / zamijeniti su :

1. Akumulator
Ovo je dio automobila na koji vozači redovito zaboravljaju do trenutka kad ne mogu ujutro upaliti automobil. Provjera akumulatora od vitalnog je značaja, tim više što hladnoća ima jako veliki utjecaj na kapacitet akumulatora. Održavajući spojeve čvrstim, čistim te bez hrđe,  značajno smanjujete mogućnost neočekivanih problema.. Ako vam je akumulatopr stariji od 4 godine možda ne bi bilo loše da razmislite o njegovoj zamjeni, tim više što ne daje nikakve znakove upozorenja da je na zalasku..op. a. ovo je zaista istina, dva puta ujutro nisam mogao upaliti auto (na proljeće ! ) kod automobila starih samo tri godine..a stalno su voženi, i dan prije je bilo sve u redu…

2. Gume
O ovm smo već zaista puno pisali. Ako vam financije dozvoljavaju stavite zimske gume na automobil, a ako ne , prekontrolirajte ljetne gume (tlak u njima, dubinu profila, eventualna oštećenja kao što su udubljenja, ispupčenja ili porezotine).

3.  Kočnice
U svim uvjetima na cesti, ovo je najvažniji sklop automobila. Odvojite malo vremena i prekontrolirajte kočnice (debljinu diskova, stanje kočionih pakni, kvalitetu ulja u sistemu) . Ne košta skoro ništa, a korist je ogromna.

4. Brisači i ventilacija
Prekontrolirajte stanje metlica na brisačima i naravno po potrebi ih zamijenite. Cijena zamjene je više nego zanemariva u odnosu na bistar pogled na cestu. Također, sezona je padanja lišća. Tu i tamo očistite ventilacijske otvore ispod vjetrobrana, jer ako se oni začepe, odmagljivanje stakala postat će nemoguća misija.

5. Svjetla na automobilu
Prekontolirajte i zamijenite sve neispravne žarulje na automobilu. Ne zaboravite da nije toliko važno koliko vi vidite nego koliko ste viđeni. Osim toga, još malo pa nastupa zimsko računanje vremena kada će upaljena oborena svjetla biti obavezna stalno.

Imate li još bilo kakvih pitanja ili vam treba savjet, tu smo za Vas, slobodno nas kontaktirajte.

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva