Kako odabrati pravu gumu za SUV vozilo ?

Cestovne gume za SUV vozila na prvi su pogled identične gumama za konvencionalne automobile, ali se već na samom početku razlikuju u jednoj važnoj karakteristici : većoj nosivosti.
Naime, zbog višeg težišta i veće mase vozila, gume na SUV vozilima podložne su znatno većim opterećenjima nego one na konvencionalnim automobilima. To može dovesti do neželjenih posljedica tijekom vožnje.

Osim toga, njihova je konstrukcija zbog višeg težišta vozila i robusnija, a tome je prilagođena i smjesa gume i dezen iste. Ušteda na kvalitetnim gumama nije preporučljiva niti kod konvencionalnih automobila, a kod SUV-ova pogotovo. Česta zabluda vozača ovakvih vozila je stavljanje ljetnih terenskih guma umjesto zimskih (jer eto, imaju „dobru ripnu“). Ipak, to je grdna zabluda jer takvim gumama ipak nedostaje glavno obilježje zimske gume : mekša i „ledenija“ smjesa, kao i lamele u blokovima na gaznoj površini koje „režu“ snijeg te zapravo stvaraju trakciju.

Kvalitetne gume, bilo ljetne ili zimske, prolaze kroz zahtjevne testove i razvojne procese zahvaljujući kojima mogu trajati dugi niz godina. Sigurno nećete pogriješiti kupite li nove perjanice iz Gooodyeara (F1 Asymmetric 3 SUV) ili Dunlopa (SportMaxx RT2 SUV). U nekim dimenzijama ove gume su opremljene Sound Comfort tehnologijom (pjenom koja drastično snižava buku u kabini vozila), a bez utjecaja na vijek trajanja gume..

Dakle, sada znate na što trebate obratiti pažnju kada kupujete gume.

Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva