Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako puno mladih vozača sebe dovodi u potencijalnu opasnost iz jednostavnog razloga što često zanemaruju najosnovniju brigu o gumama.
Na primjer, više od 1/3 ispitanih mladih vozača (na uzorku od 1000) nije nikad prekontroliralo dubinu gaznog sloja. Još nekoliko postotaka lošiji rezultat isplivao je na površinu kada je vozačima postavljeno pitanje kontroliraju li tlak u gumama. Oko 40 % njih reklo je da to nisu nikad napravili.
Da ih malo opravdamo, gotovo 50 % da im te dvije stvari nitko nije pokazao u auto školi, iako nije jasno zašto se o tome nisu raspitali na drugim mjestima.
Nadalje, gotovo 90 % njih nije znalo kolika je kazna vozite li s jako istrošenim gumama..ne bi vjerovali, ali je oko 2.500 GBP (!!!), što za Hrvatsku predstavlja čistu znanstvenu fantastiku. Naravno da je neusporedivo jeftinije kupiti nove gume na vrijeme…

Bilo bi zanimljivo takvo istraživanje provesti i kod nas, iako sam uvjeren da bi kod nas rezultati bili puno bolji.  Jednostavno, narod smo koji voli voditi brigu o tome, i ne oslanjamo se samo na ovlaštene servise…

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva