1. Ne budite previše samouvjereni.

U hladnjak motora ulijte dovoljnu količinu sredstva protiv zamrzavanja. Tako će vaš automobil biti zaštićen od zamrzavanja i korozije. Provjerite je li vaš akumulator još primjeren za pokretanje motora po hladnoj zimi. Provjerite kočnice. Ako kočnice ne rade dobro, automobil se pri zaustavljanju može zanositi u jednu stranu. Opskrbite se nužnim potrepštinama. Baterijska svjetiljka, deka, pijesak ili sol i strugalica za led obavezni su. Provjerite uređaje za grijanje i odmrzavanje. Vama će biti ugodnije, a stakla neće biti zaleđena i orošena. Zamijenite ulje. Uljem za zimu lakše ćete pokrenuti motor. Upotrijebite primjerenu tekućinu za čišćenje stakala. Ako budete imali odgovarajuće brisače, vaša vjetrobranska stakla bit će sve vrijeme čista.

2. Budite svjesni opasnosti koju teška vozila s vozačkim sjedalom na velikoj visini znače za druge vozače.

Lagana teretna vozila obično su teža i imaju više podešeno sjedalo za vozača, zato sudar s njima za vozača u manjem automobilu može završiti smrću. Vozači laganih teretnih vozila moraju biti svjesni opasnosti koju predstavljaju za manje automobile.

3. Naučite vještine potrebne za sigurnu vuču prikolice.

Lagana teretna vozila često se upotrebljavaju s prikolicom, svejedno je li riječ o općim prijevozima ili vuči kamp prikolica, odnosno čamaca. Nimalo nije lako manevrirati kroz zavoje i mijenjati vozne trake ako iza sebe vučete još jedno vozilo. I vožnja unatrag može biti teška. Isto tako vožnja po uzbrdici ili nizbrdici. Nekoliko osnovnih smjernica koje morate sve vrijeme imati na umu:

  • Ne vucite preveliku masu!
  • Upotrijebite odgovarajuću kuku i drugu opremu.
  • Pravilno natovarite prikolicu.
  • Neka vam netko pomogne kod priključivanja.
  • Vozite s odgovarajućim naplatcima i gumama.
  • Dodajte malo više snage.
  • Pazite da se motor ne pregrije.
  • Pobrinite se da vučno vozilo uvijek bude na ravnoj podlozi.

4. Pripremite nužnu opremu, osobito ako krećete zimi u udaljene krajeve.

Budite spremni ako slučajno negdje ostanete na cesti. Uzmite dizalicu i kablove koji odgovaraju masi i veličini vašega teretnjaka. Spremite opremu u kompaktnu torbu ili kovčeg. Dodajte: cestovne signalne rakete, vunenu deku, kablove za prijenos struje, užinu, manje kuhalo, juhu u vrećici, lonac za kuhanje i pribor, debele čarape, kapu, rukavice, lance za snijeg, lopatu za snijeg, svijeću, 8 upaljač i šibice, svjetiljku i radio s dobrim baterijama te nešto za čitanje ako bude trebalo dugo čekati. Ne zaboravite lijekove i nužne osobne potrepštine. Uvijek držite u autu kompletan pribor za prvu pomoć. Neka vaš mobitel ima dobru bateriju.

5. Unaprijed se dobro pripremite da se možete nositi sa zahtjevima pojedinih godišnjih doba.

Svoje teretno vozilo i gume morate već unaprijed dobro pripremiti na zimu, ali i druga godišnja doba zahtijevaju svoje. Magla, obilne kiše, snijeg i led, blještanje i vrućina zahtijevaju prilagođavanje i održavanje.

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva