Većina poljoprivrednika nije sklona ideji da se traktorom voze po Južnom polu, ali to ne znači da ih takvo putovanje potajno ne zanima. Da to ne bi ostalo smo na željama pobrinuo se Messey Ferguson koji 21. studenog kreće u 2350 km dugu ekspedciju . Što se tiče guma, na kojima će se ovaj traktor smrzavati, u izboru je pobijedio Trelleborg, poznat po gumama za vozila malo posebnijih namjena.

“Super” poljoprivredna guma

I ljudima koji nisu baš nešto zainteresirani za gume u životu jasno je da na traktor neće biti montirana baš normalna guma. Ta će se guma morat nositi s niskim do ekstremno niskim temperaturama, morat će imat što je moguće veći otisak gaznog sloja na tlu a sve ovo će morat bit postignuto na što je moguće manjem radnom pritisku. Zbog jedinstvene konstrukcije guma će raditi na samo 0.3 bara.Ne smijemo zaboravit na to da će guma morat izuzetno dobro prijanjat na felgu kako bi se izbjeglo ikakvo proklizavanje u vožnji. I , samo po sebi razumljivo, smjesa gume morat će biti takva da troši što je moguće manje goriva.

Sam zadatak i za traktor i za gume vrlo je zahtjevan, ali jasno je da će Trelleborg u tome steći zlatna iskustva koja će primjenjivati na “normalne” uvjete koji se javljaju u životu poljoprivrednika.

I na kraju, ovo nije prvi Fergusonov izlet na Južni pol. Pvi je bio daleke 1958, kad se novozelandski istraživač Sir Edmund Hillary sa ekipom ljudi i tri traktora prvi puta zakotrljao po Južnom polu.

Vaš Darko Bat

 

 

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva