Počinje već u dječjoj dobi. Ne Vjerujete ? Goodyearovo će vas istraživanje razuvjeriti…klinci upijaju kao spužvice 🙂

Uloga uzora ne počinje kad se dijete priprema na vozački ispit, nego u njegovom djetinjstvu, čim postane dio događanja na cesti – 54% roditelja izjavilo da bi trenutačno uspješno položili vozački ispit.

Prema rezultatima velikog istraživanja kojeg je Goodyear proveo 2014 godine među 6805 roditelja mladih vozača u 19 država1, brojni su roditelji svjesni jakog utjecaja koji imaju na djetetov odnos prema vožnji i sigurnosti u cestovnom prometu – 51% roditelja je svjesno da njihova djeca obraćaju pozornost na njihovo ponašanje tijekom vožnje dok trećina njih (34%) smatra da njihove vozne navike počinju utjecati na djetetov odnos prema sigurnosti u cestovnom prometu već u dobi od 6 godina. Potvrđuju to i psiholozi iz Traffic Psychology International koji dodaju da se učenje odvija neprekidno, što znači da djeca usvajaju neko ponašanje i kad mu naočigled ne posvećuju pozornost.

Prema rezultatima Goodyearovog istraživanja, čak 77% roditelja misli da ih djeca smatraju dobrim vozačima te da su uzor svojoj djeci. No, usprkos tom uvjerenju, roditelji također ističu da nisu uvijek sigurni u svoje sposobnosti na cesti te priznaju da imaju loše vozne navike i da podcjenjuju negativan utjecaj koji mogu imati na svoju djecu. Tako je samo 54% roditelja izjavilo da bi trenutačno uspješno položili vozački ispit. Brojni roditelji (44%) čak su s djetetom u automobilu bili kažnjeni zbog prebrze vožnje, što je povezano s podatkom da je prebrza vožnja najčešći prekršaj mladih vozača (66%)2, što najvjerojatnije odražava ponašanje njihovih roditelja.

roditelji-i-voznja-bat-1

Roditelji podržavaju dodatne tečajeve vožnje.

No, dobra je vijest da bi, prema rezultatima istraživanja, roditelji mladih vozača voljeli obnoviti svoja znanja tj. vozne vještine da budu bolji uzor svojoj djeci, pri čemu ih 46% podupire obvezne dodatne tečajeve vožnje. Osim toga, željeli bi se u većoj mjeri uključiti u stručno osposobljavanje svoje djece za vožnju – 53% roditelja željelo bi redovito dobivati izvještaje instruktora vožnje o napretku njihove djece, a 40% voljelo bi pratiti napredak iz prve ruke tako da na satovima vožnje budu zajedno s djecom.

roditelji-i-voznja-bat-2

Goodyearova istraživanja o sigurnosti u cestovnom prometu među mladim vozačima, instruktorima vožnje i roditeljima.

Goodyear je u protekle tri godine proveo tri ispitivanja o sigurnosti u cestovnom prometu – među mladim vozačima (2012.), instruktorima vožnje (2013.) i roditeljima mladih vozača (2014.). Jedan od ciljeva svih navedenih ispitivanja bio je ukazati na potrebu veće suradnje između roditelja, mladih vozača i instruktora vožnje kako bi se djecu osposobilo na sigurnu i odgovornu vožnju.

Najnovije Goodyearovo ispitivanje iz 2014. godine uključivalo je više od 6800 roditelja mladih vozača (u dobi od 16 do 25 godina) iz 19 država Europe, Srednjeg istoka i Afrike. Svrha je istraživanja bila bolje razumjeti odnos roditelja prema prometnoj sigurnosti, bilo da je riječ o uzoru koji roditelji pružaju kao vozači ili o njihovoj pomoći djeci pri učenju vožnje. Goodyear je i u ovom istraživanju surađivao s različitim partnerima. Psiholozi iz Traffic Psychology International pomogli su u sastavljanju upitnika i stručnim mišljenjem dali povratne informacije o ispitivanju. Stručnu ocjenu dalo je i Europsko udruženje roditelja (European Parents Association) koja okuplja brojne udruge roditelja s područja cijele Europe.«

Istraživanje provedeno 2013.godine uključivalo je 2334 instruktora vožnje iz petnaest zemalja, dok je 2012. godine Goodyear proveo sveeuropsko istraživanje koje je uključilo više od 6400 mladih vozača kako bi ispitao odnos mladih vozača i sigurnosti u cestovnom prometu.

Vaš Darko Bat

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva