Balansiranje guma (kotača) je jako bitna stavka kad se radi o udobnosti i sigurnosti vozila. Ako kotači i gume nisu balansirani, tj. ako gume nisu “savršeno okrugle” dolazi do pojave vibracija.
Vibracije se s kotača prenose do kabine automobila te stvaraju neugodan osjećaj u vožnji. Balansiranjem se postiže dobra raspodjela opterećenja što kao posljedicu ima smanjenje vibracija i veću udobnost u vožnji.
Ispravno balansiranje kotača donosi nekoliko koristi: – smanjeno trošenje mehaničkih dijelova automobila – umjerenu potrošnju pneumatika – veću udobnost u vožnji Balansiranje je postupak kojim se masa kotača uravnotežuje, te se raspodjeljuje opterećenje na različitim stranama iste osovine. Gume se najčešće uravnotežuju olovom, brušenjem ili pločicama. Balansiranje je najbolje obaviti na sva četiri kotača, jer će automobil vibrirati ako su balansirani samo prednji kotači, a zadnji nisu.
Također, na kotačima koji nisu pravilno balansirani, gume se troše brže i neravnomjerno, a kao posljedica toga mogu stradati amortizeri, ležajevi i neki drugi dijelovi ovjesa. Takvi veliki izdaci sigurno nisu potrebni, te je puno jeftinija i korisnija opcija napraviti balansiranje kotača.
Balansiranje je isto tako potrebno svaki put kada se stavljaju nove gume ili kad se zimske gume zamjenjuju ljetnima ili obrnuto. Stoji oko 200 kuna, ali šteta koja može nastati ako se kotači ne balansiraju može biti znatno veća pa se na tome ne isplati štedjeti.

Usluge

Saznajte sve o našim uslugama

Savjeti

Savjeti o vožnji u svim uvjetima

BAT Autoservis

Više od pola stoljeća iskustva